Team BZF helpt BOSK verplaatsen!

14 juli was het dan zover. Team BZF ging helpen om de tropische jungle genaamd ‘BOSK’ door de stad te verplaatsen. BOSK is een honderd dagen lang durend evenement in de binnenstad van Leeuwarden. In deze periode worden de bomen, die in bakken staan, verplaatst naar verschillende delen in de binnenstad. Met dit evenement willen de bedenkers hiervan laten zien wat groen in een stad doet. Hoe het de stad veranderd maar ook de relatie tussen mens en natuur.

Wij verzamelden om 12 uur bij de oude Joodse School waar wij de eerste uitleg kregen. Hier werd gelijk duidelijk dat er ons een flinke opdracht stond te wachten. Wij moesten de bomen namelijk van het Waagplein naar het Wilhelminaplein, ook wel beter bekend als het Zaailand, brengen. Dit is één van de langste routes van het hele evenement!

Nadat wij de eerste Instructies hadden gekregen liepen wij door de binnenstad richting het Waagplein waar ons een volgende uitleg stond te wachten hoe wij de ‘pompkar’ moesten besturen en zorgen dat de boom stevig op de kar stond zodat het geen kant op kan. Één persoon was de bestuurder en 3 of 4 man stonden erachter om te duwen.

Samen met een ander team moesten wij in totaal 100 bomen verplaatsen naar het Wilhelminaplein.
Waar veel hadden verwacht dat het een hele zware klus zou zijn, want de bomen combinatie weegt wel 1500kg, viel het uiteindelijk nog mee! Als de boom eenmaal in beweging was, ging het soepel als iedereen zijn ding maar deed.

Voor de afwisseling kon je tussendoor ook de bomen water geven, dat is in de huidige droge periode ook zeker nodig! Met speciale 3D geprinte gieters moest je vijf keer water geven aan één boom om deze van voldoende water te voorzien. Natuurlijk was er ook ruimte voor een kleine pauze met een versnapering.

 

Nadat we de laatste bomen van het Waagplein naar het Wilhelminaplein hadden gebracht, was het tijd voor een welverdiende afsluiter met een glaasje verkoeling.

Wil je meer weten over dit evenement of zelf helpen? Dat kan! Klik dan op de onderstaande link.
Het evenement duurt nog tot 14 augustus!

 

Bosk