Elias Grill, een succes in Bilgaard!

Samen met Manon van Althuis ben ik 28 maart op bedrijfsbezoek gegaan bij de heer Nazir Elias. Manon was zijn contactpersoon vanuit Bureau Zelfstandigen Fryslân. Elias heeft een grillroom, Elias Grill, gevestigd in de wijk Bilgaard in Leeuwarden. Nazir Elias, bij zijn klanten beter bekend als Elias, heeft destijds succesvol deelgenomen aan het préstarttraject en zijn ondernemingsplan is levensvatbaar bevonden waardoor hij medio 2018 kon starten met zijn grillroom.

Als wij aankomen bij het bedrijf zien wij gelijk een enthousiaste man naar ons toe komen, het is Elias, de eigenaar van Elias Grill. Op maandag is het bedrijf gesloten, maar hij komt elke maandag toch een paar uurtjes naar het bedrijf om kluswerkzaamheden te verrichten. Dit doet hij samen met een bekende klusjesman van hem. Na een korte introductie en een verhaal over het pand waar hij in zit gaan wij aan tafel met hem om verder te praten.

Elias is geboren in Irak, maar hij heeft tot twee keer toe moeten vluchten vanuit zijn vaderland. Na twee keer heeft hij besloten zijn toekomst op te bouwen met zijn gezin in Nederland. Na verschillende woonplaatsen gehad te hebben zijn ze neergestreken in Heerenveen, waar hij met zijn gezin woont. Toen hij daar woonde besloot Elias voor zichzelf te gaan beginnen, want het was zijn droom om ondernemer worden.  Daarom is hij zijn grillroom begonnen in Leeuwarden. Elias had al ervaring in de horeca, dit komt omdat hij al 16 jaar in de keuken heeft gewerkt als bijbaan. Dit deed hij naast zijn werk bij een verzekeraar.

Inmiddels bestaat Elias Grill al 3,5 jaar en is hij de coronaperiode, ondanks de maatregelen en gedwongen bedrijfssluitingen van omliggende winkels, toch redelijk goed doorgekomen. Dit was geen makkelijk periode want toen de pandemie begon had hij nog geen bezorgdienst. Zoals Elias zelf zegt: ‘’Er zijn veel dagen geweest dat ik niks heb verdiend’’. Zoals Elias kenmerkt is hij een doorzetter en kan hij met trots zeggen dat zijn bedrijf succesvol is.

Elias is een zelfverzekerde man. De locatie waar hij zijn bedrijf heeft zitten zijn al meerdere eetgelegenheden, maar zijn bedrijf blijft groeien ondanks de concurrentie. Elias geeft aan: ‘’Ik ben 99% van de tijd aanwezig. Ik ben het gezicht van het bedrijf’’. Dat is volgens hem één van de redenen dat zijn bedrijf succes heeft. Dit wordt tijdens ons bezoek bevestigd. Doorlopend komen er vaste klanten binnen die hem vriendelijk groeten en hem bij naam aanspreken.

De locatie van zijn bedrijf heeft ook een groot voordeel, Bilgaard is een grote wijk en ligt vlakbij NHL Stenden. Hierdoor komen veel mensen uit de wijk, maar ook veel studenten in hun pauzes of na schooltijd. Elias Grill geeft alle studenten 10% korting, waardoor veel studenten hem weten te vinden. Met zijn charisma en de kwaliteit van de producten behoudt hij veel vaste klanten, zo vertelt hij over een aantal oud-studenten die vanuit Roden speciaal naar zijn bedrijf komen om iets te eten.

Het ondernemerschap heeft Elias veel gebracht, hij is veranderd als mens. Hij is sterker geworden en heeft nog meer vertrouwen gekregen. Er zijn veel restaurants in de buurt open gegaan na Elias Grill, maar die hebben het niet lang volgehouden. Dit geeft Elias vertrouwen en hij is niet bang dat dit zijn bedrijf zal overkomen. Tijdens de lockdown was ook de passage dicht die langs zijn bedrijf loopt, dit kost uiteraard veel klanten. Maar na de lockdown is zijn omzet met 30% omhoog gegaan, dus hij ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Elias krijgt veel steun van zijn vrouw en kinderen. Ze openen het bedrijf op sommige dagen en treffen de voorbereidingen. Dan arriveert Elias zelf om 4 uur en sluit af om 11. Zo draagt iedereen zijn steentje bij en noemt hij het met trots een familiebedrijf. Hiernaast heeft hij ook personeel en tijdens ons bezoek komt een stagiair binnenlopen.

Elias Grill onderscheidt zich door kwaliteit, prijs en klantvriendelijkheid. Zijn eten wordt gewaardeerd door vele vaste klanten. Door hard te blijven werken en kop omhoog te houden heeft Elias er een succesvol bedrijf van gemaakt en merk je de gunfactor bij de klanten richting zijn bedrijf.

Elias is Bureau Zelfstandigen Fryslân dankbaar voor de hulp die hij heeft gekregen bij het starten van zijn bedrijf. Ook bedankt hij Manon van Althuis, zijn contactpersoon, voor het helpen.

Door
Martijn Diertens