Zoek in de veel gestelde vragen

Wat houdt de wet IOAZ in?

You are here:
< All Topics

Heeft u een eigen bedrijf of een zelfstandig beroep, maar zijn uw inkomsten onvoldoende om van te leven? Moet u om die reden stoppen met uw bedrijf of beroep? Dan hoeft u niet altijd een bijstandsuitkering aan te vragen. Als u 55 jaar of ouder bent, komt u misschien in aanmerking voor een IOAZ-uitkering. IOAZ staat voor Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen. Die naam dekt niet helemaal de lading. De wet geldt sinds 2006 alleen nog voor oudere zelfstandigen en niet meer voor gedeeltelijk arbeidsongeschikte zelfstandigen.

U moet een IOAZ-uitkering aanvragen voordat u met uw bedrijf of zelfstandig beroep stopt. Maar de IOAZ-uitkering gaat pas in nadat u gestopt bent met uw zelfstandige activiteit.

Als u aan de voorwaarden voor de IOAZ voldoet, krijgt u een uitkering die uw inkomsten aanvult tot bijstandshoogte. Een verschil met de bijstand is dat u bij de IOAZ een veel groter vermogen mag bezitten. U hoeft (een groot deel van) het vermogen niet ‘op te eten’.