Zoek in de veel gestelde vragen

Wanneer moet ik IOAZ aanvragen?

You are here:
  • Main
  • IOAZ
  • Wanneer moet ik IOAZ aanvragen?
< All Topics

Het is belangrijk dat u een IOAZ-uitkering aanvraagt voordat u het eigen bedrijf of zelfstandig beroep stopt of overdraagt. Na uw aanvraag wordt namelijk bekeken of u voldoet aan de wettelijke voorwaarden voor het recht op een uitkering. Als u uw bedrijf of beroep al hebt beëindigd voordat u de aanvraag doet, komt u niet meer in aanmerking voor een IOAZ-uitkering.

U moet vanaf het moment van aanvraag binnen anderhalf jaar met uw bedrijf of beroep stoppen. U mag de uitkering zelfs aanvragen op een moment dat u (nog) niet in aanmerking komt voor een uitkering. Bijvoorbeeld omdat:

  • u nog geen 55 jaar oud bent. U moet uw bedrijf of beroep stoppen nadat u 55 jaar oud bent geworden, maar altijd binnen anderhalf jaar na uw aanvraag;
  • uw partner voldoende inkomsten heeft. Wanneer u verwacht dat de inkomsten van uw partner wegvallen, is het verstandig de uitkering vast aan te vragen. U hebt dan op het moment dat die inkomsten wegvallen alsnog recht op een IOAZ-uitkering.

Hebt u in de periode dat u uw bedrijf afbouwt niet voldoende inkomsten om van te leven? Dan kunt u een aanvullende bijstandsuitkering voor zelfstandigen aanvragen.

Voorbeeld
Meneer Plantinga is 56 jaar en heeft al 20 jaar een groentenzaak. Zijn vrouw werkt als verkoopster mee in het bedrijf. Door uitbreiding van de groentenafdeling in de supermarkt in het dorp gaat het de laatste tijd slecht. Meneer Plantinga maakt verlies en moet de zaak sluiten. Hij hoopt dat een andere ondernemer zijn zaak wil overnemen en wil daarom niet onmiddellijk de deuren sluiten. Wanneer het bedrijf sluit, raakt ook mevrouw Plantinga haar werk kwijt. Meneer Plantinga vraagt alvast een IOAZ-uitkering aan.
Hij heeft nu maximaal anderhalf jaar de tijd om uit de groentenzaak te stappen. In de tussentijd kan hij als beëindigende zelfstandige een Bbz-uitkering aanvragen. Na beëindiging van het bedrijf komt de IOAZ-uitkering in de plaats van de Bbz-uitkering.