Informatievideo’s van Bureau Zelfstandigen Fryslân

Bureau Zelfstandigen Fryslân voert het Besluit bijstand zelfstandigen 2004 (Bbz) en de Wet Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte gewezen Zelfstandigen (IOAZ) uit voor 15 Friese gemeenten. Deze regelingen zijn best ingewikkeld. Daarom leggen we in een aantal video’s in begrijpelijke taal uit hoe de regeling (of een onderdeel er van) werkt en eventueel hoe je deze kunt aanvragen.

 

 

Bijstand Besluit Zelfstandigen

Het bijstand besluit zelfstandigen ook verwoord als Bbz is een onderdeel van de participatiewet die een uitkering voor levensonderhoud en een bedrijfskrediet verstrekt voor de startende en gevestigde ondernemer. Het Bbz-uitkering is een periodieke uitkering voor het dagelijkse levensonderhoud met aanvullingen op het bedrijfsresultaat en eventuele andere inkomstenbronnen die verstrekt wordt tot bijstandsniveau. Het Bbz-krediet kunnen we alleen verstrekken als  je zelf geen geld hebt en de banken geen krediet willen verstrekken. Alle informatie rondom deze regeling vindt je terug in de video.

Bbz-startersregeling

Wanneer je start als ondernemer vanuit de bijstand en niet gelijk inkomen of geld voor je onderneming hebt kun je in aanmerking komen voor de startersregeling binnen het Bbz. De regeling bestaat uit twee delen: een uitkering en / of een lening. Er zijn verschillende regels en voorwaarden. In deze video vertellen we je hier graag meer over.

 

Bbz-regeling voor gevestigde ondernemers

Ben je langer dan 18 maanden ondernemer (= gevestigde ondernemer) en kun je geen lening meer krijgen van de bank of kun je jezelf geen salaris meer betalen? Dan kunnen wij je wellicht helpen. Voor gevestigde ondernemers verzorgen wij mogelijk een uitkering levensonderhoud en / of een bedrijfsfinanciering. Hiervoor gelden bepaalde voorwaarden en regels. Bekijk deze video voor alle informatie.

Parttime ondernemen

Je ontvangt een bijstandsuitkering en wilt daar verandering inbrengen. Een eigen bedrijf lijkt je dé mogelijkheid om dit te doen. Maar je denkt dat je nog niet fulltime aan de slag kunt als ondernemer? Bekijk dan deze video om je kansen eventueel te benutten met samenwerking van Bureau Zelfstandigen Fryslân. Onze consulenten helpen je graag verder om een deel van je inkomen te verdienen uit een onderneming. Bekijk de video voor meer informatie, de regels en voorwaarden.

Préstartraject

Je ontvangt een bijstandsuitkering, wilt gaan ondernemen, maar je weet eigenlijk nog niet goed hoe dat allemaal werkt. Volg dan ons préstarttraject! In dit trainingsprogramma wordt je goed voorbereid om je eigen onderneming te beginnen. In deze video vertellen we je er alles over.

 

IOAZ-regeling

Je bent een ondernemer van 55 jaar of ouder. Je wilt of moet stoppen met je onderneming, maar financieel is dat niet haalbaar. Wij kunnen je financieel ondersteunen tijdens en na de afbouw van je onderneming. Wil je weten hoe en wat de voorwaarden zijn? Bekijk dan deze video.

Schuldhulp voor ondernemers

Soms gaat het niet goed met je bedrijf. Er ontstaan schulden, zowel zakelijk als privé. Hoe moet je dan verder? Wacht niet te lang om ons te vragen om je te helpen. Hoe eerder je bij ons komt, des te beter kunnen wij je helpen. En je hoeft je niet te schamen! Je hebt het toch geprobeerd? Dat kunnen vele anderen niet zeggen. Wij helpen je graag door deze moeilijke periode heen. Bekijk de video voor de mogelijkheden en neem contact met ons op.

 

 

Definitieve vaststelling

Je ontvangt een uitkering vanuit het Bbz. Maar je hebt ook inkomen uit je bedrijf gehad. Hoe gaan we hier mee om? Aan de hand van de resultaten uit je bedrijf gaan we berekenen hoeveel je hebt verdiend. En vervolgens verrekenen we dit inkomen met je uitkering. Dit noemen we de definitieve vaststelling. In deze video hoor je er meer over.