Goed voornemen

Je interesse is gewekt en de eerste stap is gezet!

Tijd om te kijken of jij geschikt bent als een (parttime) ondernemer! Ontvang je een Participatiewet uitkering en zie je een kans om als een (parttime) ondernemer aan de slag te gaan? Dan krijg je de kans om als zelfstandige een deel van je inkomen te verdienen met daarnaast een aanvullende uitkering. Daarbij biedt Bureau Zelfstandigen Fryslân ook bruikbare workshops aan over onder andere boekhouding, marketing, belastingen en geeft het ondersteuning bij het schrijven van je ondernemingsplan. Geïnteresseerd?

Lees dan verder voor de mogelijkheden en vul het onderstaande webformulier in voor het maken van een afspraak voor een informatiegesprek!

Parttime ondernemerschap

In sommige gevallen mag je met behoud van je huidige uitkering Participatiewet kleinschalig ondernemen. Wij noemen dit in de gemeente Leeuwarden Parttime ondernemerschap (PTO). Dit is omdat er geen zicht is op een levensvatbaar bedrijf of je je simpelweg te weinig uren maakt. Er wordt nog steeds verwacht dat je solliciteert naar een baan in loondienst. Er zijn wel enige voorwaarden verbonden aan het Parttime ondernemen met behoud van je uitkering Participatiewet. Het is daarom nodig dat je met ons een afspraak maakt. Als Parttime ondernemen kan worden ingezet dan bieden we je ook 4 workshops aan, zodat je toch een basis hebt om mee te beginnen.

De préstart

Ontvang je een uitkering Participatiewet van de gemeente Leeuwarden, dan is er de mogelijkheid mee te doen aan de préstart. In de préstart krijg je begeleiding om een goed ondernemingsplan te maken. De begeleidingsperiode duurt maximaal 6 maanden waarbij er elke 2 weken een dag coaching wordt gegeven. Als je toestemming krijgt hiervoor dan verwachten we uiteraard dat je elke keer meedoet. Voor de gemeente kost jouw coaching namelijk geld. Jij betaalt er niets voor, behalve je inzet! De begeleiding wordt groepsgewijs gegeven. In sommige gevallen is één op één begeleiding ook mogelijk. Na afloop heb je een goed ondernemingsplan gemaakt en kun je de volgende stap maken om te gaan starten met je bedrijf.

Start van je bedrijf

Wanneer je gaat starten met je bedrijf kan het zijn dat je nog niet direct genoeg klanten hebt en niet genoeg geld verdient om van te kunnen leven. Je kunt dan met onder andere je ondernemersplan een aanvraag doen voor een ondernemersuitkering. Bij de start van je bedrijf wordt de huidige Participatiewet uitkering van de gemeente Leeuwarden namelijk gestopt. Wanneer wij je plannen reëel vinden en het bedrijf is levensvatbaar, dan kunnen wij vanuit het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (het Bbz 2004) jouw bedrijfsinkomsten aanvullen tot de bijstandsnorm. Dit kan tot maximaal 3 jaar na de start van je bedrijf. Ook kan er een bedrijfslening worden aangevraagd wanneer je bedrijfsmiddelen moet aanschaffen en een bank wil je geen geld lenen. Elk half jaar bekijken wij of het bedrijf nog steeds levensvatbaar is en wij je financieel kunnen blijven ondersteunen. Levensvatbaar bedrijf wil zeggen dat je uiteindelijk kunt leven van de inkomsten uit je bedrijf.

 


Goed voornemen

Je hebt interesse om je eigen bedrijf te starten. Zet dan nu je volgende stap en maak een afspraak met ons voor een voorlichtingsgesprek.